Olivy: zdravé, nekalorické, plné vitamínů

 

Hledáte surovinu, která je zdravá, obsahuje vitamíny, netloustne se po ní a hodí se takřka ke všemu? Možná se budete divit, ale olivy splňují všechny tyto požadavky. Navíc už dávno nejsou exotickou složkou jídelníčku a seženete je na každém rohu.

Někdo na olivy nedá dopustit, jinému naopak vůbec nechutnají. Bylo by ale škoda je eliminovat z jídelníčku úplně. Olivy jsou zdravé a hlavně nemají velký obsah kalorií - rychle zasytí, a přitom nehrozí nárůst váhy.

 

Dnes už zřejmě jen málokdo neví, jak chutnají olivy. Setkáváme se s nimi čím dál častěji a v nejrůznějších podobách. Olivy mají svoji velmi specifickou chuť, která nemusí být každému příjemná. Zejména děti často nad těmito plody ohrnují nos a olivám přicházejí na chuť až v dospělém věku.

 

„Kvalitnější olivy koupíte ve sklenicích a plechovkách, sáčky olivám příliš nesvědčí.“

 

Jak dobře vybrat a nepřebrat

Běžně se můžete setkat s olivami zelenými nebo černými. Prodávají se jak s peckou, tak bez pecky. Nejrůznější náplně vám umožní výběr podle vašich představ a chutí. Nejčastěji se setkáte s paprikovou pastou nebo paprikou (sladkou i pálivou), tuňákem a ančovičkami. Méně časté už jsou mandle, losos, citrón, pomeranč, česnek, sýr, slanina, šunka, krevety nebo kapary. Své příznivce si našly i olivy naložené do bylinek.

 

Olivy naložené v bylinkách jsou opravdovou delikatesou

 

Kvalitnější olivy nabízí v obchodech ve sklenicích a plechovkách, ty méně kvalitní, a celkem pochopitelně také levnější, jsou balené v sáčcích, který jim na chuti ani na kvalitě příliš nepřidá. V supermarketech, obchodech s lahůdkami a specializovaných prodejnách si své místo našly i olivy prodávané na váhu, které jsou různě ochucené. Nejsou špatné, ale s olivami na středomořském trhu se nedají srovnávat.

 

Je libo černé olivy? Nebo raději zelené? Nejde o dva druhy, jak byste se mohli mylně domnívat. Olivy jsou zpočátku zelené a uzráváním se postupně mění na vínově červené, červené, fialové a nakonec černé. Zelené, tedy mladé olivy jsou tvrdé, mají nahořklou chuť a obsahují jen malé množství oleje. Dozrálé černé olivy jsou měkké a chutnají o poznání příjemněji.

 

I na našem trhu se prodává více druhů oliv

Olivy bývají pojmenovány podle odrůdy stromu, podle toho, jak jsou naložené, nebo podle místa, kde vyrostly. Stačí si vybrat. Řiďte se svými chuťovými pohárky.

 

Calamata jsou olivy z Řecka, mají tvar mandle a používají se především do klasického řeckého salátu. Bývají naložené v láku nebo napěchované do marinády z vinného octa.

 

Manzanilla jsou nejkulatější španělské olivy, které se sbírají jak zelené, tak i černé. Jsou to nejčastěji pěstované olivy na světě. Snadno se z nich vyjímají pecky, proto bývají plněny a nadívány.

 

Nicoise jsou hořko-nakyslé olivy z Francie. Nechávají se uzrát v nálevu a poté jsou natlačeny do sklenic s olivovým olejem. Nejčastěji se s nimi můžete setkat v nálevu s bylinkami.

 

Picholine se nazývají malé tenké zelené olivy z jižní Francie. Jsou křupavé a mají jemnou bylinkovo-sladkou chuť.

 

Moroccanské olivy se nakládají „nasucho“. Jejich chuť je silná a velmi koncentrovaná s hořkou příchutí. Na pohled jsou scvrklé.

 

Gaeta jsou italské suše naložené vrásčité olivy. Bývají potřeny olivovým olejem nebo do něj přímo naloženy.

 

Arbequina jsou malinké, kulaté, slabě nahnědlé olivy ze Španělska. Uzrávají naložené v marinádě a jsou měkké. Právě tento druh oliv se používá k výrobě velice kvalitního olivového oleje.

 

K čemu jsou dobré

Olivy obsahují vitaminy K, A, E a D, které podporují průchodnost cév. Obsahují velké množství antioxidantů, které zabraňují činnosti nezdravých volných radikálů ve vašem těle. I když jsou olivy velmi mastné, přesto podporují proces hubnutí – černé i zelené olivy jsou velmi málo kalorické. Zároveň však dodávají tělu potřebnou energii a rychle zasytí. Před jídlem můžete podpořit tvorbu žaludečních šťáv tím, že si dáte něco hořkého – kromě čaje z hořkých bylin a toniku jsou vhodné právě olivy.

 

Černé i zelené olivy jsou nenahraditelnou přísadou do všech zeleninových salátů a surovinou pro výrobu vynikající olivové pasty. Milovníci italské kuchyně nedají dopustit na pizzu s olivami. Doma si sami můžete olivy také naložit dle vlastních představ a chutí.

 

Ochutnávejte, experimentujte

Olivy jsou v našich zeměpisných šířkách stále populárnější. A není divu. Vždyť jde o výjimečnou potravinu. Ale zdaleka neslouží jen v kuchyni. Kromě výroby olivového oleje se olivy čím dál více prosazují také v kosmetickém průmyslu. Vyrábí se krémy, masti, různé kúry, pleťové masky a masky na suché vlasy. Pokud vám tedy olivy nezachutnají, máte i jiné možnosti, jak využít jejich vlastností.

 

-----------------------------------------

 

Recept: Marinované olivy s pomerančem

Oloupeme jeden pomeranč a nekrájíme ho na větší kousky. Na pánvi opražíme lžíci sezamových semínek, které pak smícháme v míse s padesáti mililitry extra panenského olivového oleje, sto gramy nasekané čerstvé máty a lžičkou pepře. Přidáme dvě stě padesát gramů okapaných oliv a kousky pomeranče. Vše dobře promícháme a dáme nejméně na dvě hodiny vychladit.

 

Recept: Koktejl Martini Dry (1 porce, 740 kJ)

V malé sklenici promícháme tři kostky ledu, šest až sedm dílů ginu a jeden díl suchého vermutu. Do jiné sklenky vložíme zelenou olivu, přelijeme koktejlem a podáváme.

 

 

       

 


Doporučujeme: Slevové karty | Nabídka Práce | Chceš Peníze | Elektřina Plyn | Leasing osobních aut | optimalizace PageRank.cz