Parodontóza ...

23.05.2011 17:29

 

Parodontóza a zubní protetika

ZUBAŘ! Už jen to slovo a představa s tím spojená.

Člověku obvykle naskakuje husí kůže a někdy se i zpo­tí strachy. Přesto ale dříve či později navštíví dentistu každý z nás. O tom, jak sami můžeme přispět k tomu, aby tyto návštěvy byly pouze „kontrolní“, ale i o častých problémech se zuby spojených především s přibývajícm věkem jsme si povídali se soukromým zubním lékařem, který svou praxi provozuje již 13 let. MUDr. PETR LAMM se specializuje na parodontologii a onemocnění ústní sliznice.

 

Mnohým z nás se také občas stane, že si při nejrůznějších nehodách urazí či ulomí kousek zubu. Další lidé mají vlivem genetického přenosu, řekněme třeba „po rodičích“ špatný chrup. Ženám se občas kazívá v těhotenství a jen málokdo se dožije vyššího věku s vlastními zuby, by doba a pokračující výzkum přece jen tuto skutečnost mění k lepšímu. Tomu, jak vady i důsledky nešastných náhod odstranit, se budeme věnovat ve druhé části dvoustrany, jejíž náplní bude stomatologická protetika.

 

Co je vlastně ona tolik obávaná parodontóza a jak vzniká?

Odborně a správně se nazývá parodontitis. Představuje závažné onemocnění, které postihuje dáseň, kost, závěsný aparát a kořen zubu. Předchází mu ovšem gingivitis, česky zánět dásní. Zdravá dáseň je bledě růžová, nebolestivá a nekrvácející. Když dáseň postihne zánět, zvětší se, zarudne a krvácí.

Pokud zánět neléčíme, po určité době přechází v pravý parodontální chobot a po 8 až 10 letech parodontitis způsobí, že se zuby začnou rozestupovat (tzv. putovat) a viklat se. Příčinou viklání je úbytek kosti (během 1 roku ubude o 1–2 mm). Ale vrame se na začátek. Vznik zánětu dásní a parodontitidy je celkem jednoduchý.

V ústech žijí bakterie, které známe jako tzv. plak, a ty kolonizují (obsazují) povrch zubů. Jejich tvrdost je pro bakterie ideálním prostředím. Bakterie spolu s cukry z potravy vytvoří kyselinu, jež odvápňuje sklovinu a vznikne zubní kaz. Pokud si čistíme zuby pravidelně a správně, odstraňujeme plak a nic špatného se nestane. Pokud si je však nečistíme vůbec nebo nesprávně, bakterie usazené na zubech vyprodukují určité látky, které prostupují do dásní, kde vyvolají zánět. Jak rozsáhlý už záleží i na imunitním systému každého člověka.

 

Parodontitis je možné léčit, ale jakým způsobem?

Nejjednodušší je zachytit hned v počátku zánět dásní. Pokud k němu dojde, problém se eliminuje tzv. konzervativní terapií, tedy pravidelným čištěním zubů správným kartáčkem, pravidelným odstraňováním zubního kamene, převislých amalgamových výplní (tzv. plomb), špatně zhotovených korunek a hlavně dostatečnou motivací pacienta. Takové léčení zvládne každý praktický zubní lékař, ale jen v úzké spolupráci s pa­cientem. 

 


Doporučujeme: Slevové karty | Nabídka Práce | Chceš Peníze | Elektřina Plyn | Leasing osobních aut | optimalizace PageRank.cz